Familie Projektet

Seasun blev startet i år 2002. Dengang så det sådan ud. Ved fælles hjælp, har familien Reginales, efterhånden fået skabt et lille familie paradis, i det tropiske Filippinske øhav.
Rengøring.
Første spade stik.
Bambus hytte.

År 2002, gik det hele igang.

Så blev der gjort rent grene, græs, blade og alt muligt skrald blev samlet sammen og brændt. 

Svigerfar tog det første spadestik, efterfølgende er der kommet mange flere spadestik. 

Der blev lavet bambushytter til stranden, og  der blev også lavet en lille kiosk, til gæsterne.

De lokale i området var ikke helt så glade, fordi Seasuns grund blev hegnet inde, og de mistede et fristed, hvor de i mange år, havde taget deres både op og kommet på motorcykler med sidevogn, Filippinsk navn (tricyklerne) og hentet friske fisk fra fiskerne, og kørt dem ind til Sta. Cruz by på det lokale fiske marked.

I dag er det ikke sådan mere.  De lokale indbygger er glade for Seasun, de kan se den fordel, de har ved at resortet er her.

Seasun har givet mange mad på bordet igennem årene. De lokale har bl.a.  arbejdet med byggeriet. 

Seasun har også sine egne fiske både, og de lokale, der ikke har råd til at investere i båd, bruger dem og tager ud og fisker med dem. 

Det er af de veje, Seasun hjælper nogle familier til at tjene deres penge, så familierne kan have mad på bordet og have råd til at sende deres børn i skole. 

Så bliver der leveret materialer, som skal bruge til byggeriet.
Adelina hjælper til med at blande cementen (håndkraft)
Cementen bliver leveret i spande
Værelserne tager form.
Danny laver tag.
Adelina og dondon fuger fliser.
Pyha, endelig færdig.

Det var ikke nemt i starten, lastbilerne var alt for tunge til at køre i sandet, og sad tit fast. 

Der var ikke nogle steder, der var skygge for solen og sol var der nok af. 

Når der blev bygget, foregik det på den måde, at der dannes en kæde, og så havde man mange spande med cement i, som gik fra mand til mand eller fra mand til kvinde-barn ja alle hjælper.

Bygningen tager hurtig form og inden vi ser os omkring, står den færdig ved fælles hjælp. Og resortet begynder at tage form så familierne får en indtægt.  Ja, det er det der gør familien Reginales og familierne i lokal området stærk.

År 2003 Seasuns første båd blev lavet.

10,5 HP Diesel

Seasuns første båd blev bygget af en lokal tømmer, på 70 år og hans søn. Vi fulgte spændt med ved opbygningen af båden.  

Vi ændrede en lille smule på designet, lavede lønningen bredere, så det var behageligt at sidde der. 

Den største ændring vi lavede var, at sætte en 10,5 HP diesel maskine i. Det var der ikke andre båd på hele stranden, der havde prøvet før.  Problemet for dem var, at den ville vibrere for meget, og skulle de købe sådan en maskine, ville den koste 2 års løn for en almindelige arbejder.

Vi tog chancen.  installerede en helt ny model 10,5 HP diesel som kunne passe ned i båden.

Næste problem var at vi ikke kunne få nogle til at sejle med den, fordi de ikke kendte den.  De var vant til at sejle med benzin motor.  

Men med tiden, fik de det lært, og andre fandt ud af, vi kun brugte 1/4 tank diesel, og det var meget billigere end benzin.

I dag har over halvdelen på stranden, købt dieselmotor til deres båd. Vi har i dag 3 både på Seasun.  2 bruges som fiskebåde, og en til at sejle med turister. 

I højsæsonen har vi et godt samarbejde med de lokal fiskere, hvis vi mangler ekstra både til at sejle med gæsterne.

Men det er hvis ikke nødvendig, det ser ud til af være flot arbejde han laver.
Bund brædderne bliver lavet af bambus der flækkes og slås fast med søm på en ramme.
Maskinen er en 10,5 HP Diesel
Dykker tur ved Macatera island. Mange flotte koraller og lobster og fisk.

År 2004 Blev Seasun selvforsynende.

Vindmøllen færdig og der kan vandes

År 2004 blev resortet selvforsynende med dejlig frisk vand.

Der blev først gravet 4 huller på 3,5 m dybde, til at støbe fundamentet til møllen. Senere da det var støbt blev der lavet  en brønd. Der blev gravet en brønd på  5m dybde, kun 20m fra havet.

De lokale sagde, at det var for tæt på havet , og vandet ville være med salt smag!

Vores teori på resortet var, at fordi der i baglandet er en bjergkæde som der danner en masse regnvand som kun kan komme en vej hen, og det er ned mod havet, tog Vi chancen da vi mente at der var et overtryk i undergrunden. 

Ganske rigtigt, da vi var ca. 4m nede kom der vand, vi smagte på det, og det smagte godt. 

Møllen blev leveret på en lastbil, sammen med 10 mand som ballast. De havde kørt i 8 timer, hvor de 10 mænd havde siddet der og halvsovet  i læsset, som ballast og holdt styr på møllen. Ja, vi er på Filippinerne, og en Filippiner kan sove hvor som helst og når som helst, så hvem ved måske har de sovet alle sammen.

Nogle ting af møllen var samlet, og andre blev samlet på stedet.  Møllen er 27m høj op til navet, og har 21 vingeblade vingeblade, har en diameter på 3m. 

Det blev på det tidspunkt Filippinernes højeste lokal lavet vindmølle.  Den slås i dag af Vestas, men det er vi ikke kede af. 

Den blev færdig og sat i gang, kl. 18:00. Og allerede Kl. 24:00, havde den fyldt 16,000 liter vandet op i tanken, vandet væltede ned fra 13m højde, den højde hvor tanken er placeret, men det problem har vi løst ved at lave overløb, så vandet løber ned i brønden igen.

Vi har også monteret en vand måler, så vi kan se nede fra jorden hvor meget vand der er i tanken. I dag har den forsynet os med vand af særlig god kvalitet, som vi og vores gæster har drukket i 8 år.

År 2005 til 2007 (køkken og Resturant)

Bryllup i Seasun resturant.

Fra år 2005 og frem til år 2007 blev køkkenet og restauranten lavet,  det krævede enorme mængder af træ til at afstive med, finér plader til at lave form, og stål til at lave det hele stærkt med, for ikke at snakke om flere tusinde sækker cement.

Det ser ikke ud af så meget, men hvis man tænker på, at vi først har næsten lavet et hus under jorden, hvor det hele er forbundet på kryds og tværs med cement og stål, for at sikre det mod jordskælv og tsunami.

Dagens højde punkt var, når Malou og Beth kom med den stor suppegryde, det sagde arbejderne aldrig nej til.

Restauranten blev færdig i 2007 og giver en ekstra indtægt til nye bygninger.

Prøv også se Seasun Bryllupper.Bryllupper på Seasun

Hollowblocks laves (sokkelsten. )
Den gammel restaurant og den nye køkken.
Køkken og restaurant bygning.
Ny restaurant afstivning fjernes.
Næste etage 3 lag stål bindes.
De første tagrender klar.
Der skal tages fat.
Pladen bliver flyttet og klar igen.
Og så alle krafter i.
Tagrenderne ankommer til Seasun.

Tagrender.

Når mørket falder på.

Tagrenderne var ikke det nemmeste, vi havde bestilt nogle tagrender af rustfri stål med spansk design, men de var af så tyndt matriale, at de kun kunne nittes sammen, og skulle tættes med silikone, det mente vi ikke var stærkt nok.

Vi ville have nogle i et tykkere matriale med spansk design, men det kunne ikke købes. Så, vi fik købt nogle rustfri plader, problemet var at finde nogle der kunne lave spansk design, vi besøgte flere smede men matrialet var for tykt,  så de mente ikke at de kunne bøje det. Det lykkes at få overtalt den lokale smed til at prøve, og ved fælles hjælp og 3 Filippinere i enden af plade bukkern lykkes det.

Tagrendenerne blev svejset sammen  under montering på taget. Alt dette besvær skyldtes at vi havde set hvad styrke det Kinesiske hav havde når der kommer en tyfon, og det oplevede vi selv i År 2008, da der kom en tyfon med 220 km i timen lige ret ind på Seasun. Se Tyfon kommer.

Spærene låst i stål. Senere støbt ned i cement.
Hele toppen er en massiv klump cement, så træet løber ingen stæder ved tyfon.
Alle spær er låst med stål og støbt in i cement.
Det forgår med håndkraft.
Alle tagsten er skruet fast med rustfri skruer
Af erfaring fra år 2008 hvor vi havde en tyfon, der kom med 220 km i timen skrues alt godt fast i dag.
Krukkerne er over 200 år gammel som jeg fik fra vores nabo.

År 2008 til 2010

Hotellet er færdig.

 


Så blev det tid til at bygge hotellet.

Det viste sig at blive lidt svære end vi regnede med.  Da vi skulle lave fundamentet og var på vej ned til bunden, kom vi til et gammelt antik træ, der lå på langs 3m nede, men ikke nok med det, så var der også grundvand der. Vi arbejde med at få træet op i 14 dage, men måtte opgive da sandet blev ved med at skride ned.

Så enden med det blev, at det blev savet over, og vi tog så meget af træet op vi kunne.  Du kan i dag se noget af træet, der er lavet til sofabord i Seasuns fjernsyn stue.

Da vi ikke kunne fjerne træet, og ikke kunne fjerne den del af bygningen, vi allerede havde lavet, blev enden at vi byggede hotellet oven på træet, så i dag ligger noget af træet i cementen i fundamentet.  Arbejdet blev udført af ca. 10 mænd, der arbejdet 6 dage om ugen i 2 år.

Er afstanden stor bruges der bare flere mænd.
Gelænder og fliser laves.
Hotellet tager form.
Seasun arbejder har øl pause.

År 2009 selvforsynende med Ris, År 2012 selvforsynende med grise

Her står risen i små bundter klar til udplantning.

År 2009.

Blev året hvor resortet seasun blev selvforsynende med sin egen ris. Da Vi investerede i en rismark.

Produktionen af risen tager ca. 3-3 1/2 måneder fra risen plantes, til den er klar til at blive høstet.

Der bliver plantet med håndkraft, en plante ad gangen med 5-6 ris-stiklinger, stikkes ned i jorden, hvor den står i vand i det første to måneder. Senere tørre vandet ud, og risen bliver klar til at blive høstet. 

Høstningen foregår med håndkraft. Den bliver høstet med en form for en kort le, hvor man holdet en håndfuld risstrå i hånden, og så skærer det af med leen.

Senere tærskes det, og riskornet slåes af. Så tørres det på vejen i den ene vejbane, i solen i 1-2 dags tid, afhængigt af vejret.

År 2012.

November 2012, startede resortet op med egen grise produktion. Det blev Jackie der skal stå for det.  

Det er blevet til en fin grisefarm. Den har septiktank til gyllen, så naboerne ikke kommer til at blive generet af lugten. Farmen har også sin egen vandbrønd. 

Stalden har plads til ca. 70 grise. Men farmen kører i øjeblikket kun med 35 grise, da de fleste af pengene er brugt til etablering af farmen. Vi mener at det er det er bedst at grisene har optimale forhold i deres stald, så de ikke stresser og levere ringere kød, grisene er selvfølgelig også økologiske

Som næsten alt andet hvad resortet investerer i, er det med henblik på at hjælpe lokalbefolkningen og give arbejde til dem, tjene penge til videreudvikling af lokalsamfundet, samtidigt med at Vi har kontrol med vores mad og vandSmiler

Rismarker inspiceres.
Det er mudret affær at gå i rismarken når den er lige blevet plantet.
Puha, det er varmt, og sikke fødder vi har fået af at gå her i rismarken.
Jackie ser stolt ud på byggeriet. Og han følger med i hvad de lave så han er sikker på at de gør det ordenligt.
Der er 4 båse i hver side så der bliver 8 stk.
Så, skal det snart have tag.